Spring til indhold

“Vinterkys under stjernerne” af Heléne Holmström

I 1945 ankommer finske Tuula med sine to børn til den lille by Västervik uden andet end sin mors surdej i tasken. Her møder hun fabriksejerens søn Nils, som giver hende troen på fremtiden tilbage. Men hverken byens indbyggere eller Nils’ familie er glade for fremmede, og de nægter at acceptere Tuula… 

Samme sted, godt 75 år senere, vil Nora gøre alt for at redde sin families elskede bageri. Så da kendisbageren Henrik Eklund vælger det som kulisse til sit juleprogram, har hun ikke råd til at sige nej. I takt med at tv-holdet invaderer byen, stiger Noras modvilje, for Henrik vil tilsyneladende ændre alt det, hun har kæmpet så hårdt for at bevare. Men jo mere tid de tilbringer med julekager og gløgg, desto tættere kommer Nora på den karismatiske stjernebager. Og pludselig er der mere på spil end høje seertal og bageriets fremtid…


Anmeldelse

Uden at fornærme nogen, så har jeg mest af alt lyst til at åbne anmeldelsen med at sammenligne “Vinterkys under stjernerne” med “Stolthed og fordom”, fordi jeg har aldrig set to så stædige og stolte personer som Henrik og Nora.  

Der er to spor i denne fortælling, som langsomt bliver flettet sammen. Det ene spor foregår i 1945, mens det andet foregår i 2020’erne. I 2020’er sporet døde Noras mor døde for otte år siden, og Nora har drevet forretningen alene lige siden. Hun kan godt lide at holde minderne i live og holde alt ved det gamle: Der er stadig 13 kager på menuen, og kombinationen af cheesecake og kaffe koster stadig 25 svenske kroner. Men tiderne har ændret sig, og forretningen er på randen af konkurs. Som et sidste forsøg er Nora klar til at deltage i et tv-program, hvor den berømte bager Henrik hjælper caféer i problemer. Men hun er ikke klar til at gå på kompromis med sin overbevisning eller blive gjort til grin foran hele Sverige. Henrik opdager hurtigt at ham og Noras daglige konflikter kan give ham de seertal han ønsker, og forhåbentlig hans fars anerkendelse. Dog begynder tvivl at spire, og er det virkelig det vigtige for Henrik?  

Der er tryk på Enemies-To-Lovers mellem Nora og Henrik, da følelser kommer i klemme i et forsøg på at bibeholde familiens minder og få den anerkendelse man fortjener. Deres kærlighed til bagning bliver dog deres redning, og Henrik og Nora får faktisk en del stille øjeblikke sammen, som får kærligheden til at spire mellem hadet. Henriks rationale er sjældent forkert, men når man er vokset op i en familie, hvor man skal råbe højt for at blive set, og vælger at køre den taktik i sit tv-program, så er det klart, at man ikke får sympati når man kører den taktik mod folks levebrød. 

Jeg blev utrolig imponeret over det historiske spor i fortællingen. Jeg vil gerne slå mig på, at jeg har en god historisk viden, men det finske aspekt har jeg aldrig hørt om før, og gav en styrke til kærligheden i fortællingen, mens jeg samtidig blev forfærdet over diskriminationen og hadet. Historien er både øm og sexet, men med stor respekt til det historiske i den. Da jeg var færdig med bogen, sad jeg med tårer i øjnene og ondt i hjertet over al det had og den uretfærdighed karakterene har måtte gå igennem. 

“Vinterkys under stjernerne” er en skøn fortælling om uretfærdighed, håb og drømme. Ømme øjeblikke får lov at skinne igennem, selvom temperamentet kan blive højt hos både Nora og Henrik. Bogen får 6/6 stjerner.  

Tak til forlaget Flamingo for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Heléne Holmström

Antal sider: 366

Udgivelsesdato: 23/10/2023

Forlag: Flamingo

Stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *