Spring til indhold

“Vildplukket – Spiselige urter, blade, blomster, bær og svampe fra naturen” af Niki Sjölund  

Med den rette viden kan en almindelig gåtur blive til en spændende jagt på naturlig mad og vilde smage. Spiselige planter kan findes overalt: i skoven, på overdrev og enge – og faktisk også i byen. I Vildplukket får du fakta om omkring 70 planter; hvor de kan findes, deres særlige kendetegn, og hvordan man bedst plukker, tilbereder og konserverer dem. Mange er vant til at samle kantareller, men repertoiret kan udvides til at omfatte meget mere af det, skoven og engen har at byde på i form af urter, blomster, blade, svampe og rødder. De vilde planter er de seneste par årtier kommet i søgelyset, da de indgår som råvarer i det, der kaldes nyt nordisk køkken. Planter, der længe er blevet regnet for ukrudt, har nu fået ny værdi og en plads i det moderne køkken.   


Anmeldelse

Jeg har ikke været ude og samle svampe eller planter i naturen siden jeg gik i børnehaven. Mest fordi jeg ikke har vidst hvad jeg har foretaget mig, og selvom jeg har en ide om, at Danmark ikke vrimler med livsfarlige planter, så har det alligevel været nok til at afholde mig fra det. Dog har jeg alligevel boet tæt på vild natur, så jeg havde store forventninger til at “Vildplukket” kunne få mig derud.  

Bogen består af en blanding af viden om 70 forskellige planter, herunder deres habitater, karakteristika og hvordan man bedst indsamler, tilbereder og konserverer dem. Fra skoven til engene og endda byområderne præsenteres vi for en mangfoldighed af smagsoplevelser, som mange måske ikke engang vidste eksisterede. Det, der gør “Vildplukket” så værdifuld, er dens evne til at fremhæve de skjulte kulinariske skatte i vores omgivelser. Vi læsere opfordres til at se ud over det almindelige og opdage de urter, blomster, blade, svampe og rødder, der kan forvandle sig til velsmagende retter. 

Bogen har et særligt fokus på det nordiske køkken og dets brug af vilde planter, hvilket har givet mig en dybere forståelse for forbindelsen mellem mad og natur. Det nærmeste jeg har brugt ‘ukrudt’ til tidligere, har været til brændenælde suppe, men “Vildplukket” formår at fjerne mine fordomme om det vildt der vokser omkring mig og hvordan det kan anvendes på. Jeg synes at Niki Sjölund formår at gøre vildplukning nemt, med en kyndig guidning gennem bogen. Jeg synes bogen kan fungere for begyndere (som mig), eller for mere erfarne plukkere (som min kæreste). Man kan mærke Nikis entusiasme gennem hele bogen, som virkelig har smittet af på mig.  

Til slut er bogen bare virkelig lækkert designet, med et plastcover der gør bogen klar til brug ude i naturen. Jeg var positivt overrasket over min oplevelse med bogen, for jeg var oprigtigt i tvivl, om hvorvidt jeg ville komme afsted, men jeg har nydt mine ture ud at samle ind, og glæder mig til at opleve det igennem sæsonerne. “Vildtplukket” får 5/6 stjerner. 

Tak til Forlaget Turbine for anmeldereksemplaret. 


Fakta

Forfatter: Niki Sjölund

Antal sider: 176

Udgivelsesdato: 23/05/2023

Forlag: Turbine

Stjerner: 5/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *