Spring til indhold

“Syv m2 med lås” af Jussi Adler Olsen

Den ultimative finale. Hemmeligheder udfoldes og afsløres – Afdeling Q er tilbage og presses til det yderste.

Anden juledag 2020. Carl Mørck sidder i håndjern på bagsædet af en politibil med kurs mod Vestre Fængsel. Efter 15 år har den voldsomme sømpistolsag indhentet ham, og anklager om narkosmugling og drab truer med at ødelægge hans liv og karriere.

Kollegerne hos Københavns Politi vender ham ryggen, og det går snart op for Carl, at hans liv er i overhængende fare blandt de indsatte voldsmænd, svindlere og korrupte betjente. Men hvem er det, der har sat en milliondusør på Carls hoved – og hvorfor?

Mens Carl Mørck kæmper i blinde mod den ukendte bagmands håndlangere, må Rose, Assad og Gordon gå imod en direkte ordre fra drabschefen og forsøge at udrede sømpistolsagens lange, indviklede tråde.

I Afdeling Q-seriens længe ventede finale er verden vendt på hovedet. De gode viser sig som onde, de onde som gode, og ofrene som de stærkeste.


Anmeldelse

Når 16 års og 10 bøgers kulturelle rejse når sin afslutning, markerer “Syv m2 med lås” en imponerende klimaks. Denne roman griber krimigenren med en jernnæve, definerer litteraturens kvalitet og binder båndet mellem Carl Mørk og Assad sammen på en fuldkommen måde. Selvom man kunne frygte det, så efterligner den ikke tidligere fortællinger, blandt andet fordi Jussi Adler at fjerne ofrene og lader Carl træde frem som hovedpersonen på en ny og forfriskende måde.  

I og med at Carl bliver sat bag tremmer, så åbner dette op for Carls historie og tager læserne med på en rejse ned ad memory lane, der føles ægte uden at virke kunstig eller ensformig. Dog har vi alligevel et sideplot løbende, så vores hovedpersoner skal holde styr på flere sager, men det kommer så flydende og glat, at det føles helt naturligt og ikke spor presset. Det er som altid et dystert univers, dog var jeg fascineret af de mange forbindelser til Danmark. Bogen berørte også nogle yderst aktuelle emner, hvilket gav den en følelse af originalitet. 

Trods de velkendte bid og barske scener, formår bogen samtidig at indfange en ømhed i fortællingen, hvilket kom som en overraskelse. Det er bemærkelsesværdigt, at efter så mange år stadig levere en spændende krimi samtidig med at universet fastholdes og fornyes. 

Afslutningsvis må jeg fremhæve, at Jussi Adler Olsen besidder en større portion selvironi end jeg havde forestillet mig. Selvom det er tid til at sige farvel til dette elskede univers, var det en afsked, der blev sagt med et smil på læben. Slutningen var så tæt på perfekt som muligt, hvilket er en imponerende præstation, især når man skal afslutte et så betydningsfuldt kapitel som “Afdeling Q”. 

“Syv m2 med lås” får 6/6 stjerner, det er den perfekte julegave (måske sammen med resten af serien), og jeg glæder mig til at læse serien forfra (igen igen).  

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret.  


Fakta

Forfatter: Jussi Adler Olsen

Antal sider: 544

Udgivelsesdato: 2/11/2023

Forlag: Politikens Forlag

Antal stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *