Spring til indhold

“Sten i silke” af Mikael Niemi 

I det bundfrosne moseområde uden for Pajala blotlægger en gravemaskine noget, der ligner resterne af et menneske. 
 
Sporene rækker generationer tilbage til en mere barsk og kuldslået tid i Tornedalen. Fattige husmandsfamilier måtte kæmpe for overlevelse, og arbejderne på egnen gik til kamp for deres rettigheder, da vejen gennem Pajalas enorme skove skulle anlægges. 
 
I Uppsala får en kvinde et af sine tilbagevendende syn. Noget trækker hende nordpå, til egnen hvor hendes far voksede op. Er det mon forfædrenes stemmer, der kalder på hende?


Anmeldelse

“Sten i silke” af Mikael Niemi er en roman, der kaster lys over livet i det hårde og kuldslåede miljø i Nordsverige, især under strejken i 1930’erne, og de langtrækkende konsekvenser, det havde for generationer af familier. 

Historien udfolder sig i det bundfrosne moseområde uden for Pajala, hvor en gravemaskine bringer resterne af et menneske til overfladen, der har rødder tilbage til en svunden tid i Tornedalens historie. Gennem skildringen af fattige husmandsfamiliers kamp for overlevelse og arbejdernes kamp for rettigheder under anlæggelsen af vejen gennem de enorme skove, får læserne et indblik i en tid, hvor livet var præget af barske vilkår og uforudsigelighed. 

Niemi engagerer os dybt i historien gennem en blændende fortællestil, der nærmest giver os følelsen af at være til stede i det forfrosne landskab. Hans evne til at skabe en tæt tilstedeværelse i historien og bringe karakterernes følelser og oplevelser til live er bemærkelsesværdig. 

Selvom fortællingen er lidt udfordrende at følge på grund af dens omfattende tidslinjer og skiftende fokus gennem generationer. Historien er dog stadig en eventyrlige fortælling. Der er et næsten lugtefornemmelse af menneskets grådighed og armodens nøjsomhed, der væver sig gennem siderne og giver fortællingen en dybde og autenticitet. 

Men “Sten i silke” lider samtidig under et manglende fokus og et sammenhæng i historien. Jeg havde svært ved at finde den dybere fortællingen, selvom jeg føler den hele tiden lå og lurede. Jeg er dog blevet lun på Mikael Niemi efter at have læst “Sten i silke”, så selvom bogen får 3/6 stjerner, vil jeg dog gerne give ham flere chancer, for historien var samtidig fortryllende.  

Tak til forlaget Modtryk for anmeldereksemplaret. 


Fakta

Forfatter: Mikael Niemi

Antal sider: 522

Udgivelsesdato: 01/11/2023

Forlag: Modtryk

Stjerner: 3/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *