Spring til indhold

“Senere” af Stephen King

At stå ansigt til ansigt med sine dæmoner er nogle gange en del af det at blive voksen
Jamie Conklin er søn af en hårdtar­bejdende alenemor, og det eneste, han egentlig ønsker sig, er en almindelig barndom. Men 
 
Jamie er ikke noget almindeligt barn – han ser, hvad ingen andre kan se, og ved, hvad ingen andre kan vide. Og da politiet skal bruge hans hjælp til at fange en morder fra den anden side af graven, opdager Jamie præcis hvor høj prisen for hans evner i virkeligheden er. 
 
Med ekko af Kings klassiske roman It – Det onde, er Senere en skrækindjagende og bevægende roman om tabt uskyld og kampen mod det onde, uanset hvilken maske det gemmer sig bag. 


Anmeldelse 

“Senere” er en ny thriller/gyser af Stephen King, men med mange af de klassiske velfungerende træk. Dog med mere tryk på Thriller frem for gys, hvilket også gør den velegnet for nye fans af Stephen King, fordi man får det bedste fra hans geniale sind, men uden for meget splat og grusomme scener. Bevares, den er ikke fri for dem, men jeg synes man sagtens kan skimme hen over dem, hvis man ikke har lyst til de grusomme detaljer. Den grænser også lidt til en politikrimi, men formår at forny sig selv og gøre brug af politiet og dets ‘svagheder’, frem for en totalt klassisk politifortælling, hvor vi følger en betjent rundt. 

Vi følger hovedpersonen Jamie Conklin, hvis synsvinkel svinger mellem at være barn, teenager og voksen. Det var en vinkel jeg lige skulle vænne mig til, men som jeg synes passer utrolig godt til Stephen Kings tema med “Senere”. For vi som læser får nemlig tingene at vide senere, hvilket skaber en fed fremdrift i og med at fortælleren holder ting hemmeligt for os, men lader os vide at han gør det. Selve bogen er utrolig meta og referer selv til forskellige film og bøger med samme tematikker, bl.a. nogle som Stephen King selv har skrevet. Det gør bogen morsom nogle gange, men gør det også nemmere at sluge alt det makabre.  

Der har været noget debat omkring hvorvidt forfattere skal holde sig til egen race, seksualitet og erfaringer når de skriver. Jeg var en smule overrasket over at hovedpersonens mor havde en kvindelig kæreste, især fordi deres forhold og relation til Jamie udgør en stor del af fortællingen. Dog var det faktisk skrevet meget sobert, og uden at tillægge for mange kønsnormer til et par, som jeg ellers godt kunne frygte. Var det stereotypt? Måske lidt. Men ikke nok til at jeg synes det var en grov karikatur, det virkede oprigtigt som et godt forsøg, på at beskrev et lesbisk forhold, som stadig havde en relation og indvirkning på hovedpersonen. Det var egentlig også et friskt nyt pust til historien, som nok ellers var blevet en meget klassisk fortællingen, men med meta lagene og karakterne hev den lige sig selv op.  

Jeg synes plottwistet fungere super fint. Jeg er stadig lidt i tvivl om bogens slutning og dens betydning, men det synes jeg egentlig fungerer til bogens fordel, fordi der hele tiden har været et fokus på, at læseren vil få tingene at vide senere. “Senere” er ikke det store mesterværk, men en rigtig behagelig og solid bog. Rigtig god, hvis du er i en smule gyser eller krimi humør, eller blot gerne vil forsøge at læse Stephen King uden at få det dårligt eller få mareridt. 4 ud af 6 stjerner.  


Fakta 

Forfatter: Stephen King 

Antal sider: 304 

Udgivelsesdato: 26/09/2023 

Forlag: Politikens Forlag 

Antal stjerner: 4/6 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *