Spring til indhold

“Percy Jackson og gudernes begær”

Percy skal snart på college, og det kræver, at han får anbefalinger med fra sine guddommelige slægtninge. Men alle tjenester fra guderne skal betales med en modydelse, og endnu en gang må Percy klare de strideste opgaver, før han kan sikre sig gudernes gunst. Læs med, når Percy og hans venner suser igennem det fantastiske univers, hvor der lurer farer og udfordringer, som selv guderne kan have svært ved at overkomme. 


Anmeldelse

I 2000’erne og 2010’erne havde Rick Riordan og Percy Jackson de unge læsere i et jerngreb, når den unge halvgud med ADHD og ordblindhed skulle til Halvblodslejren og besejre forskellige mytiske væsener, imens han voksede op og lærte at finde sin plads i to verdener. Her små ti år senere har Rick Riordan udgivet en 6. bog, med flere på vej, men kan Percy Jackson det samme som før?  

Jeg vil gerne stå på mål for at jeg var en enorm ‘Percy Jackson’-fan da jeg var yngre. Bøgerne blev et helle for mig, hvor viden og mytologi fik lov at gå side om side med venskaber og teenage-strabadser, så jeg var ellevild da en ny blev annonceret. Dog med en stor skepsis alligevel, for måske var min kærlighed til bøgernes evner farvet af, at jeg selv har ADHD og fandt stor trøst og en spejling i Percy Jackson. 

I “Gudernes begær” skal Percy snart til at tage på college, men grundet gudernes bureaukrati, skal Percy skaffe tre anbefalingsbreve ved at udføre missioner for guder der selv opsøger ham. Heldigvis er Poseidon så flink at sætte en løbeseddel op med Percys problem, så lynhurtigt får Percy nok missioner at udføre. Selvom det er lang tid siden jeg læste de andre ‘Percy Jackson’-bøger, så passer historien godt ind i den ramme jeg huskede, og giver mig alligevel en ny viden om græsk mytologi, fordi Rick Riordan har så utrolig stor en viden om den verden.  

Karakterne minder om sig selv, selvom der sker overraskelser og ændringer i deres liv. Det som alligevel tog med helt med storm, var Percys refleksion over sine diagnoser og det at skulle på college samt at være voksen. Jeg har altid i litteraturen savnet en spejling af mig selv og mine diagnoser, som kun Percy Jackson har kunne levere, og det var ikke før jeg læste “Gudernes begær” at jeg opdagede, hvor meget jeg savnede den spejling i mit voksenliv.  

Uden at spolere bogen for meget, så blev jeg faktisk dybt rørt af en scene, hvor Percy bliver taget tilbage til dengang han var otte år, og hvor han slet ikke havde kræfter over sin emotionelle side, som han har nu som voksen. Han har efterfølgende et rigtig ømt øjeblik med sin mor, hvor han reflektere over, hvor lidt han ønsker at miste den kontrol han har opbygget nu. På sin vis følte jeg mig utrolig set og hørt, fordi det mentale og indre bliver så italesat i Percy Jackson-serien, hvilket for mig også er med til at højne den fra blot at være en fantastisk fantasy-serie.  

Er der behov for flere ‘Percy Jackson’-bøger? Ja, det synes jeg egentlig. Udover at Rick Riordan skriver fantastisk og skaber medrivende eventyr, så formår han at italesætter emner, som simpelthen ikke bliver formidlet nok i øjenhøjde med de mennesker som gennemlever det. Jeg håber at ‘Percy Jackson’-bøger stadig bliver læst at nye og gamle læsere, for de skabte et fundament og en tryghed hos mig, som ingen andre forfattere har formået lige siden. Percy Jackson er helt sin egen og jeg er utrolig glad for, at jeg fik lov at vokse op med ham, og stadig får lov at følge ham. “Gudernes begær” får 6/6 stjerner.  

Tak til forlaget Carlsen for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Rick Riordan

Antal sider: 272

Udgivelsesdato: 17/10/2023

Forlag: Carlsen

Stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *