Spring til indhold

“Når sandheden svigter” af Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen 

Tre venner + en fake konspirationsteori = hvad kan gå galt? 

Helena, Janus og Raul er i gruppe sammen på efterskole. Som led i en skoleopgave opfinder de en falsk konspirationsteori. Deres plan er at vise, hvor lette folk er at manipulere online. De laver en hjemmeside med en række falske videoer og statistikker, som de begynder at dele i diverse fora. 

Folk falder hurtigt i fælden og begynder også at donere penge til deres “sag”. Men da opgaven er afleveret, og Helena og Raul er klar til at lukke siden ned, har Janus skiftet mening. Han vil lade siden fortsætte som en nem indtjening, for hvad gør det, at nogle idioter mister lidt penge? 

De tre venner ender i krig med hinanden om hjemmesiden og sandheden. Da fans af konspirationsteorien starter en stor demonstration for at få “sandheden” frem, vælger Helena og Raul at møde op for at fortælle, at det hele er løgn … 

“Når sandheden svigter” er en aktuel, underholdende og foruroligende YA-roman om konspirationer og løgne. 


Anmeldelse 

For mig at se, så er der to spor i “Når sandheden svigter”. Det ene spor omhandler at blive voksen. Mange unge tager på efterskole for at få lidt mere frihed, prøver grænser af og i den anledning så sker der også en modenhed, hvor man går fra et relativt sort/hvidt blik til et mere nuanceret. Vores tre hovedpersoner kæmper med hver sit; Helena som er vred på sin mor og ikke forstår forældrenes skilsmisse. For kærlighed kan jo ikke være så svært? Raul der har andre uddannelsesplaner end hvad hans far mener, og hvor svært det kan være at blive taget seriøst når man stadig er ung. Til slut er der Janus, som bare er meget klogere end andre på sin alder og generelt ikke gider dem.  

Jeg kunne både sympatisere, spejle mig selv i og skæve lidt hårdt til vores tre hovedpersoner. Jeg synes det var genialt at bruge tre hovedpersoner, fordi det gør at mere eller mindre kan relatere til en af dem, men også at flere problematikker kan belyses uden at det føles mudret. For alle de tre unges problemer vil jeg anslå er meget almindelige, og alligevel føles som noget man kun selv kæmper med og ingen andre kan forstå. Derudover vil jeg rigtig gerne rose forfatterne for at ikke at give bogen end bedrevidende vinkel, som jeg ellers tror kunne have ødelagt historien for unge. Selv stod jeg tilbage med en refleksion over min egen ungdomstid, hvor bogen havde skubbet nogle tanker i gang, dog uden at komme med en klar løftet pegefinger.  

Det andet spor omhandler hele aspektet med konspirationsteorier. Flere steder i bogen bliver der brugt en side på at forklare en konspirationsteori, som enten er meget almen til mere (undskyld sproget) speciel. Til alle konspirationsteorierne er der koblet klare kilder på. Der bliver forklaret om eksempelvis både Månelandingen, Trumps præsidentvalg og at duer ikke eksisterer længere. Jeg var selv positivt overrasket over deres valg af konspirationsteorier, fordi jeg synes det er bedre til at udfordre ens kritiske refleksion, når vi bliver præsenteret for en teori om at regeringen har fjernet duer og at det vi tror er duer i dag, i virkeligheden er robotter der spionerer på os. Jeg synes det er et sejt aktivt valg ikke at gå i en “Alle konspirationsteorier er dumme”-fælde fordi det giver så meget mere til historien, at vi rigtig kommer ind i, hvordan mennesker forbinder information og rationalisere ting. 

Til slut vil jeg bare bruge et øjeblik på at rose historien. Jeg synes at vi kommer godt og hurtigt fra start med vores hovedpersoners konspirationsteori om at kondomer giver nedsat sædkvalitet (genialt!). Venskabet vokser og med inddragelse af internettet mærker man virkelig HVOR hurtigt det kan gå galt, når vi vælger at tro på hvad vi læser. Hvor svært det kan være at overbevise andre om sandheden, når man selv har været med til at starte løgnen. Det er en genial og ligetil fortælling, som selv skaber de perfekte rammer og gør det relaterbart over for andre unge.  

“Når sandheden svigter” får seks ud af seks store stjerner, og jeg håber nogle undervisere bliver præsenteret for bogen, for jeg ville ønske vi havde læst den i min Folkeskole. Jeg er ikke i tvivl om, at det havde prikket til manges verdensbillede og havde startet heftige diskussioner på den bedste måde. Stor, stor anbefaling, også til voksne.  


Fakta 

Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes & Salina Schjødt Larsen 

Antal sider: 208 

Udgivelsesdato: 5/10/2023 

Forlag: Alvilda 

Antal stjerner: 6/6 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *