Spring til indhold

“Menneskets dybeste erindring” af Mohamed Mbougar Sarr

Resume

Diégane er en ung, eksilsenegalesisk forfatter, som bor i Paris. Da han hører om et uopdriveligt mesterværk fra 1930’erne af en senegalesisk forfatter, T. C. Elimane, beslutter Diégane sig for at opklare bogen og forfatterens skæbne. I sin samtid blev Elimane udråbt til en litterær sensation og kaldt ”den sorte Rimbaud”, men efter en hetzlignende skandale forsvandt han tilsyneladende sporløst. Diégane begiver sig ud på en labyrintisk rejse, der bevæger sig over tre kontinenter og op gennem en historie, hvor kolonialisme og to verdenskrige har sat sine spor – fra Paris til Amsterdam, Buenos Aires og Dakar.

Anmeldelse

Menneskets Dybeste Erindring er en roman men et vildt, levende sprog og et kæmpe idéunivers. Karaktererne er komplekse og autentiske, og sproget er mesterligt. Forfatteren af bogen Mohamed Mbougar Sarr retter et skarpt blik på fransk kolonialisme og hvordan den blev udspillet (og måske stadig udspilles) i de litterære miljøer i Paris. Desværre taber Sarr ind imellem læseren mellem brudstykkerne af den store fortælling, hvilket gør læseoplevelsen til en større kamp, end bogen fortjener.

Diégane jager sporet på den senegalesiske mellemkrigstidsforfatter T. C. Elimane, der efter sin første bogs skandale forsvinder sporløst. I sin jagt på Elimane danner Diégane tæt bånd med den ældre forfatter Siga D., der selv har været på en lignende jagt efter selvsamme forfatter. Diégane må samle alle puslespilsbrikkerne for at komme tættere Elimane og hans skæbne.

Menneskets Dybeste Erindring er et smukt, provokerende, og til tider hylende morsomt stykke litteratur. Sarr mestrer sprogets kunst: Han opbygger et galleri af levende og unikke karakterer, og fletter ind og ud af fortællerstemmer så yndefuldt, at man aldrig er i tvivl om hvilken person, der fortæller sin del. Sarr holder sig heller ikke tilbage med at lege med form – både tid, tekstgenre og billedsprog kombineres på måder, der er modigt og frisk. Det er tydeligt, at Sarr har et kæmpe talent for at skrive.

Også hans idélandskab er rigt og fyldigt. Romanens begivenheder spænder over 100 år i både Frankrig, Senegal, og Sydamerika, og indeholder lige så meget hård realisme fra f.eks. Sigas liv som eksotisk danser i Paris, som den indeholder senegalesisk folketro og mystik.

Men i sin iver for at udfolde sit univers og sit sprog, kommer Sarr til at tabe læseren. Særligt midt i bogen, hvor Sigas fars ungdom i Senegal beskrives, kan man nemt som læser komme til at sidde fast og undre sig over, hvad man skal bruge alt denne information til. Når det, der driver Diégane, i forvejen er så diffust som jagten på en obskur mellemkrigstidsforfatter, bliver det svært at holde læseren overbevist om at læse videre. Alt i alt en spændende debutroman af Sarr, der giver høje forventninger og forhåbninger til hans næste roman.

Tak til Forlaget Gads for anmeldereksemplaret. 

Fakta

Forfatter: Mohamed Mbougar Sarr

Forlag: Gads

Udgivelsesdato: 10/03/2023

Antal sider: 464

Antal stjerner: 4/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *