Spring til indhold

“Marco effekten” af Jussi Adler Olsen

Marco har gennem hele sit liv været underlagt sin farbror Zolas magt. Her tvinges han til at leve et slaveagtigt liv, fulgt med tiggeri og kriminalitet. Zola opdager hurtigt Marcos intelligenthed, og vil lemlæste ham, for at få ham til at blive hos dem. Dette opdager Marco, og tager chancen og ygter. Marco falder i sin ygt over en stor hemmelighed om Zola og klanen, som gør at jagten på hans liv bliver sat i gang. Marco gør alt for at holde sig i live. Men hvad han ikke ved er at hemmeligheden strækker sig langt udover, hvad Marco lige havde regnet med. 

Hurtigt bliver Carl, Assad og Rose involveret i sagen og trækker tråde til korruption i bankverdenen, svindel på ministerielt plan og som går langt ud i Afrikas jungle.


Anmeldelse

En ting som jeg rigtig godt kunne lide ved ’Marco effekten’, var hovedpersonen Marco. En dreng som ikke på noget tidspunkt har det nemt i livet, men alligevel har han en masse kærlighed til sine medmennesker. Hver gang jeg læste om Marcos oplevelser og tanker, var jeg helt limet til bogen, fordi jeg virkelig synes at Jussi Adler-Olsen får fremstillet ham på en god og realistisk måde. Det gjorde at jeg selv k lyst til at møde ham, og på trods af at jeg ikke kendte til hans alder i bogen, k jeg alligevel et billede af ham i mit hoved, som gjorde at jeg k stor sympati for ham. 

Jeg må indrømme, at jeg altid bliver imponeret over hvordan Jussi Adler-Olsen har mulighed for at nde på det, som hans bøger handler om. Især ved ’Marco effekten’, det store net og spind af kriminalitet, som strækker sig utroligt langt. Læseren

er godt oplyst om alt hvad der foregår i gennem bogen, så der var ikke den store spænding tilstede i bogen. Dette betød at bogen blev meget langtrukken og knap så spændende, som de andre bøger, synes jeg. 

En anden ting som jeg virkelig også manglede i ’Marco effekten’ var humoren mellem Carl og Assad. ’Marco effekten’ er fortsat meget påvirket af hvad der skete i ’Journal 64’, og dette synes jeg er godt, fordi det viser en god rød tråd mellem bøgerne. Men det betød også, at jeg ikke grinede lige så meget denne gang, hvilket var ærgerligt, fordi det gav de andre bøger noget ekstra. Carl Mørck lever stadig rigtig meget op til forventningerne, som jeg efterhånden har til ham. I ’Journal 64’ kommer man lidt ind på den gamle sag om Carl og hans tidligere kollegaer, men den bevæger sig ikke videre i denne bog. Jeg håber at jeg bliver klogere på det senere i serien, fordi jeg sidder med mange spørgsmål tilbage både om Carl og Assad. 

Derfor glæder mig helt sikkert også til at læse videre i serien om Carl Mørck, for at få besvaret en masse af de spørgsmål som jeg sidder tilbage med. Jeg kan helt sikker anbefale Serien om ’Afdeling Q’, hvis man er til krimi med en masse spænding og humor.


Fakta

Forfatter: Jussi Adler Olsen

Antal sider: 505

Udgivelsesdato: 6/12/2012

Forlag: Politikens Forlag

Antal stjerner: 4/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *