Spring til indhold

“Kvinder skriver gys” af Anne-Marie Vedsø Olesen m.fl. 

‘Kvinder skriver gys’ er en samling gysernoveller skrevet af nulevende danske kvindelige forfattere.  
 
Hvem elsker ikke det søde gys? Den kildrende uhygge, det kolde pust ned ad nakken, det sanselige spil mellem det fornemmede og det følte?  
 
Vi har bedt elleve kvindelige forfattere skrive deres bedste bud på et godt gys. En del af dem har tidligere skrevet gysere, mens det for andre er første gang.  
 
Novellerne spiller på køn, kønsroller, graviditet, børn, folketro, spøgelser, mystik og psyke. Gyset findes i det åndelige og sjælelige mere end i det fysiske og makabre. Det er antydningens kunst, de små sprækker i virkeligheden, det usagte.  
 
‘Kvinder skriver gys’ indeholder noveller af Anne-Marie Vedsø Olesen, Stephanie Caruana, Estrid Dyekjær, Mikala Rosenkilde, Gudrun Østergaard, Sara Skaarup, Helene Hindberg, Rikke Schubart, Anne Hjælmsø, Sheila Eggenberger og Gry Oustrup. 


Anmeldelse 

Selvom jeg elsker en god klassisk gyser, så var jeg helt vild med at læse så relaterbare gyserfortællingen. Frygten i moderskabet, om mennesker på gaden vil gøre dig fortræd eller hændelser der blot er uforklarlige. På sin egen vis blev det endnu mere skræmmende, fordi det er virkelige frygter man kan have, frem for historier, hvor intet af handlingen nogensinde ville ske for en. Jeg har i hvert fald aldrig tænkt mig at bo ovenpå en kirkegård, men tanken om at der sidder nogen på den anden side af døren eller at jeg aldrig kommer hjem til min familie efter arbejde, er da hændt før i mit liv. Historien prikker til de helt rigtige ømme punkter i vores liv.  

Antologien er bestemt ikke for børn. Novellerne er meget forskellige, der er både erotik og grafiske elementer med, men uden at det bliver for makabert. Jeg synes det er utroligt interessant at se, hvad forskellige mennesker finder gyseligt eller skræmmende. Derudover synes jeg at historierne er placeret i sådan en rækkefølge, at man hverken får for meget eller for lidt af grafiske elementer eller de samme gennemgående temaer. 

Jeg var især vild med de noveller som indeholdte overnaturlige elementer, som jeg ikke havde forventet ville komme da jeg begyndte på novellen. Man kunne tydeligt mærke, at det var erfarne forfattere der er med i denne antologi, fordi det blev aldrig kedeligt eller helt som man forventede. Sproget og opsætningen blev der også leget med, hvilket gav en anderledes, men fed læseoplevelse. Historierne havde også meget forskellige længder, og jeg nød både de lange og korte gys. 

Alt i alt var det en rigtig fed anderledes læseoplevelse, frem for de klassiske amerikanske gys jeg ellers normalt læser. Jeg pløjede mig igennem historierne og har bestemt fået mig nogle favoritter, som jeg gerne vil genbesøge. Jeg blev skræmt på en helt anden måde end normalt, fordi de her historierne ramt mig lige i hjertet, og jeg gik derfra med en følelse af koldsved og ondt i maven (på den helt rigtige måde selvfølgelig). 4/6 stjerner og jeg skal have sent nærmere på alle forfatterne, for det er en hel genre jeg har overset. Dansk gys er VIRKELIG ikke for de svage.  

Tak til 2 Feet Entertainment for anmeldereksemplaret.  


Fakta 

Forfatter: Anne-Marie Vedsø Olesen, Stephanie Caruana, Estrid Dyekjær, Mikala Rosenkilde, Gudrun Østergaard, Sara Skaarup, Helene Hindberg, Rikke Schubart, Anne Hjælmsø, Sheila Eggenberger og Gry Oustrup. 

Antal sider: 221 

Udgivelsesdato: 19/05/2023 

Forlag: 2 Feet Entertainment 

Antal stjerner: 4/6 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *