Spring til indhold

“Jekyll & Hyde genfortalt” af Kenneth Bøgh Andersen

Resume

’Jekyll & Hyde genfortalt’ er Kenneth Bøgh Andersens version af Robert Louis Stevensons dystre og foruroligende fortælling om doktoren, der gør en enestående opdagelse og kaster sig ud i en farlig leg med menneskets mørke side. Det er en isnende historie om facader, hemmeligheder og ondskab, der handler om det mest skræmmende uhyre af alle: Det, som bor inde i os selv.

Anmeldelse

Del 2 af Kenneth Bøgh Andersens klassiske genfortællinger er historien om Dr. Jekyll og Mr. Hyde. En historie som langt de fleste nok kender perifært eller har set opført som teaterstykke. Hvad de fleste måske ikke ved, og som Kenneth Bøgh Andersen også selv pointere i sin bog, er at man i den oprindelige historie, først finder ud af, hvem Mr. Hyde er til allersidst, og dermed gør historien til et sandt mysterium. Som Andersen også selv skriver, havde det nok gjort hans historie til en ret kedelig én af slagsen. Derfor er det så fedt, hvordan han har omskrevet historien til nærmest en thriller og en kat-efter-musen-jagt.

I historien følger vi Dr. Jekylls advokat, Utterson, som først bliver ført på sporet af Mr. Hyde grundet en samtale med en af hans venner. Langsomt begynder mysteriet at rumsterer i hans hoved, og uanset hvor meget han prøver, kan han, ligesom Dr. Jekyll, ikke helt slippe Mr. Hyde. Kenneth Bøgh Andersen er vildt god, til ikke at spolerer mysteriet for os, også selvom det er en kendt præmis. Vi får lov at følge advokaten længere og længere ind i Dr. Jekylls hemmeligheder, hvilket giver historien et fantastisk skær af mystik og rædsel.

Ligesom i ’Frankenstein’ arbejder Kenneth Bøgh Andersen meget med hvad sjælen har af betydning for mennesket. Man kunne godt have frygtet, at de samme pointer fra ’Frankenstein’ ville gå igen, men jeg synes alligevel at Kenneth formår at dreje samtalen i en anden retning, især med forvandlingen af Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Konceptet med at lege Gud er heller ikke så stærkt i denne bog, hvilket jeg egentlig synes passer fortællingen fint, fordi meget af historien fortælles fra advokatens side.

Til slut vil jeg bare pointeren, at beskrivelsen af London i 1800-tallet, er helt fantastisk. Hvis man er vild med smukt beskrevne verdener, og drømmer sig tilbage til London i den tid, er bogen også helt klart bare værd at læse for det. Sjældent har jeg følt mig så godt inddraget i en anden tidsperiode, og jeg vil genlæse bogen bare for beskrivelserne.

’Dr. Jekyll og Mr. Hyde’ får 6 ud af 6 stjerner, fordi det er en skøn genfortælling af en gammel klassiker, som virkelig kan skræmme dig med sine beskrivelser og mord. Kan klart anbefales for alle aldre, og måske særligt for dem der godt kunne et godt gys.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret. 

Fakta

Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelsesdato: 30 marts 2022

Antal sider: 216

Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *