Spring til indhold

“Jeg er glad for min mor døde” af Jennette McCurdy

Resume

Jennette McCurdy er 6 år, da hun er til sin første audition. Det er morens drøm, at hun skal være en barnestjerne, og hun vil gøre alt for at gøre sin mor glad.

Da det lykkes at blive en del af Nickelodeon hitserie iCarly, lægger Jennette al sin energi at bibeholde sit barnlige udseende, da det vil være bedst. Efter morens anvisninger begynder hun på ”kalorie-begrænsning”, hvor hun spiser så lidt som muligt og vejer sig selv fem gange om dagen, og hun får barberet ben og bliver badet af sin mor, indtil hun er 16 år. Samtidig deler hun alle sine dagbogsnotater, e-mails og ikke mindst sin løn med hende, for moren er hendes bedste veninde.

Jennette McCurdy fortæller i grusomme detaljer om et liv med en ekstremt kontrollerende mor, med angst og selvhad, spiseforstyrrelser og afhængighed. Først da moren dør af kræft, og Jennette begynder i terapi for sin spiseforstyrrelse, begynder hun at forstå, hvad forholdet til moren har betydet for hendes liv. Og hun overvejer for første gang, hvad hun egentlig selv vil.

En hudløst ærlig og barskt humoristisk fortælling om modstandskraft, selvstændighed og glæden ved at vaske sit eget hår.

Anmeldelse

Som en der voksede op med ICarly og især følte sig forbundet med Sam, var det med uro i maven, at jeg begyndte at læse ”Jeg er glad for min mor døde”. For selvom jeg godt var klar over, at den nok ville ødelægge et syn på en elsket tv-serie, og mindre del af min barndom, så synes jeg også at man skylder mennesker at lytte, når de begynder at fortælle. Vi følger Jeanette fra hendes barndom til i dag, hvor dårligt kropsbillede, mangel på relationer og spiseforstyrrelser fylder i hendes liv.

Jennettes skrivestil er både ærlig og inddragende. Hun bruger enkle, men dybtgående ord til at væve en kompleks og følelsesladet fortælling. Dialogerne er autentiske og bringer karaktererne til live. Med en nøgtern og uforbeholden skrivestil, bliver man som læser draget ind i en verden der både består af omsorgssvigt og skamfulde øjeblikke, men også den hårde verden der er Hollywood, og i særdeleshed Hollywood i børnehøjde. Vi bliver taget med til castings og de pinefulde bilture hjem, hvor Jennette McCurdy bliver familiens bedste forsøger, mens hun samtidig skal balancere sin mors lunefulde temperament, således at familien ikke knækker over. At være et barn er der ikke plads til. 

Igennem de sidste par år, har jeg fulgt med i nyheder om ”Skaberen” fra Nickelodeon og hans behandling af skuespillerne, så jeg følte oprigtigt at jeg var forberedt på hvad jeg gik ind til, men det var jeg på ingen måde. Jennettes mors overgreb rev gulvtæppet væk under mig, og uanset hvor smertefuldt det må være at beskrive og lade andre høre om hendes oplevelser, bliver de fortalt med en nøgternhed, der både gør det så uendeligt meget hårdere at læse om, men samtidig så dragende at man ikke kan slippe bogen. Selvom der er blevet mere plads til at ofre for overgreb og omsorgssvigt kan tale om deres overgreb i det offentlige rum, så er Jennettes af en karakter jeg ikke har mødt for, og som jeg skulle bruge tid på at sunde mig over. For selvom vi bliver præsenteret for årsagerne til dem, har jeg stadig så svært ved at greje dem, hvilket måske vidner om, at der er meget mere behov for at snakke om netop overgreb af den slags. 

“Jeg er glad for, at min mor døde” er uden tvivl en bemærkelsesværdig læseoplevelse. Med sin udforskning af børneskuespil og omsorgssvigt formår bogen at udfordre vores tanker om berømmelse og familierelationer, hvordan svigt kan se ud på andre måder. Jennette har skrevet en biografi, der går ud over overfladen og dykker ned i de mørke hjørner af vores samfund. Så mange mennesker var bevidste om spiseforstyrrelsen, den økonomiske tilstand, hendes bånd til hendes mor, og alligevel blev der vasket hænder alle steder. 

Selvom bogen og Jennette, har al sin ret til at være fordømmende over for dem som svigtede hende, så maler hun både sin familie og sine kollegaer i et lys, hvor hun har stor forståelse for deres position. Hvor hendes mor efterlod kaos og ødelæggelse på sin vej, er det tydeligt, at Jennette forsøger at bygge broer, ikke brænde dem.

Der er intet andet at sige end seks stjerner, og at jeg håber at Jennette kommer til at leve præcis det liv hun ønsker. 

Tak til forlaget People’s for anmeldereksemplaret. 

Fakta

Forfatter: Jennette McCurdy

Forlag: People’s

Udgivelsesdato: 09/96 2023

Antal sider: 320

Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *