Spring til indhold

“Iltjagt 1 – overlevelse” af Nicole Boyle Rødtnes 

DET ER SVÆRT AT VÆRE ET GODT MENNESKE, NÅR ENS EGET LIV STÅR PÅ SPIL … 
 
I en dyster fremtid koster hvert åndedrag penge. Kun de rige har råd til kvalitetsilt. De fattige må nøjes med dårligere ilt, der langsomt gør dem syge. Liam og Alex har måttet klare sig selv, siden en ulykke dræbte deres far og sendte deres mor på hospitalet. De kæmper for at skaffe penge nok til ilt til sig selv og den respirator, der holder deres mor i live. Men i jagten på penge og ilt bliver de fanget i et livsfarligt spil … 


Anmeldelse

Hvordan formidler man ulighed på børneplan? Med noget som håndgribeligt som prisen for den luft vi ånder. 

I “Iltjagt”-serien er de to søskende Liam og Alex nødt til at klare sig selv, efter en ulykke slog deres far ihjel og sendte deres mor på hospitalet. Men det er ikke nemt; I deres verden skal man betale for at få ilt, for at kunne overleve. Så ikke nok med at de skal finde penge til huslejen og mad, så starter der et kapløb hver dag, om at tjene penge nok til ilt til dem selv og deres mor. 

I starten bliver vi introduceret til seriens karakterer med de flotteste illustrationer af Tina Burholt. Med fire-fem linjer bliver vi introduceret til karaktererne, så man nemt kan vende tilbage og huske på, hvem der er hvem, hvilket faktisk var mere relevant end jeg troede, da tempoet i bogen faktisk er relativt hektisk til tider. Hvert kapitel bliver ligeledes introduceret med hvem der fortæller nu.  

Selvom miljøet er utroligt velskabt og detaljeret. Alt er gennemtænkt, og som en der har læst mange dystopiske bøger, så savner jeg intet i forhold til den verden vi træder ind i. Nicole Boyle Rødtnes er utrolig god til at skabe paralleller til vores verden, så man nemt forstår alvoren og hårdheden i universet, dog uden at det bliver hverken for voksent eller for letkøbt.  

Bogen åbner op for nogle fantastiske samtaler om den verden vi lever i. Temaerne i bogen er reflekterende, men uden at være for dystopiske eller dommedagsagtige. Med frygt kommer man ingen vegne, men nysgerrigheden hos karakterne gør historien lettere, selvom emnet er utroligt tungt. Bogen kommer også fint omkring flere emner udover ilt som en handelsvare, men faren ved børnearbejde, konsekvenser ved tyveri og moralske dilemmaer.  

“Iltjagt 1” er måske den bedste børnebog om et så tungt emne jeg nogensinde har læst. Jeg slugte den på en aften, og der er længe siden jeg har været så fordybet i en verden, og hvor jeg slet ikke kan vente på de næste bøger. Hvis I læser eksempelvis Børneavisen derhjemme, vil jeg bestemt anbefale “Iltjagt”, både fordi den er underholdende og fantastisk skrevet, men også fordi den formidler hårde emner med ømhed og er en fantastisk indgang ind i en mere voksen verden på børnenes præmisser. “Iltjagt 1 – overlevelse” får 6/6 stjerner.

Bogen anbefales til de 9-12 årige.  

Tak til forlaget Alvilda for anmeldereksemplaret. 


Fakta

Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes 

Antal sider: 168 

Udgivelsesdato: 01/11/2021 

Forlag: Alvilda 

Stjerner: 6/6 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *