Spring til indhold

“Frankenstein genfortalt” af Kenneth Bøgh Andersen

Resume

Frankenstein. De fleste har hørt navnet, de færreste har læst bogen. ’Frankenstein genfortalt’ er Kenneth Bøgh Andersens version af Mary Shellys grufulde og tragiske fortælling om videnskabsmanden, der knækker selve livets kode og skaber et levende væsen – med frygtelige konsekvenser til følge. 

Anmeldelse 

Jeg har været bekendt med Frankenstein fortællingen hele mit liv. Jeg har set fire forskellige filmatiseringer af den originale historie, været til foredrag omkring Mary Shelley og virkelig nørdet budskabet i fortællingen med andre. Dog har ingen af de begivenheder formået af formidle den oprindelige historie, så præcist og skarpt som Kenneth Bøgh Andersens nyeste bog ”Frankenstein Genfortalt” har gjort. Andersen går hverken på kompromis med handlingen i den oprindelige fortælling, men giver historien den meget tiltrængte omskrivning, som jeg uden tvivl tro på vil få flere til at læse Frankenstein.  

Som Kenneth Bøgh Andersen selv nævner i hans efterskrift, så læses den originale Frankenstein ud fra Kaptajn Walters breve, og man forstår hele historien gennem hans øjne. I ”Frankenstein Genfortalt” møder vi Kaptajnen i starten og slutningen, således at hans rolle ikke forsvinder, men selve historien om skabningen af Frankensteins Monster er omskrevet, således at læseren forstår handlingerne som de udspiller sig. Dette er uden tvivl et genialt valg, fordi at mange af Mary Shelleys tanker og budskaber går tabt grundet fortællestilen i den originale, hvorimod de kommer klokkeklart frem i den nye.  

Der hvor mange Frankenstein adaptioner går galt, er hvor stort et fokus der lægges på selve tilblivelsen af monstret versus Viktor Frankensteins indre kamp og lysten til at lege Gud. Kenneth Bøgh Andersen træffer nogle kloge valg, i at tilføje mere kontekst til hvordan Viktor Frankenstein kommer til at skabe monstret (hans lyster og ideer), men samtidig holder et stort fokus på monstrets fortælling og de hændelser i hans korte liv, der gør ham til det monster som Frankenstein frygter. Den dialog der er imellem monstret og Frankenstein i bogen, gør historien utroligt nuanceret, og får læseren til at tvivle på, hvem der er det egentlige monster i fortællingen. 

’Frankenstein Genfortalt’ får 6 stjerner fordi det er en længeventet bog, som genopliver Frankenstein fortællingen på en ny og spændende måde, der forhåbentlig kan skabe en ny generation af Frankenstein fans. Kæmpe cadeau til Kenneth Bøgh Andersen for at pille Frankenstein fortællingen fra hinanden og sætte den sammen igen, uden at gå på kompromis med Mary Shelleys tanker og samtidig få budskabet knivskarpt frem.  

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret.

Fakta

Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelsesdato: 16/09/2021

Antal sider: 240

Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *