Spring til indhold

“Forrædere af fædrelandet” af Casper Hansen 

München. Oktober 1923. 
 
Efterladt i parken Englischer Garten findes liget af en hjemløs. Men noget stemmer ikke. Liget er blevet likvideret og iført håndjern. Kriminalpolitiets egne. 
 
I en by på kogepunktet begynder problemerne at hobe sig op for den unge kriminalassistent Konstantin Leitner, der sættes på sagen. Hyperinflationen gør penge værdiløse, korruptionen blomstrer, kommunister og nazister slås i gaderne, frikorps marcherer, kuprygter florerer, mens antisemitismen og hadet til alt ikke-tysk gennemsyrer samfundet. 
 
Situationen udvikler sig yderligere, da en mystisk organisation med tråde tilbage til middelalderen med gruopvækkende planer for fremtiden konspirerer mod Weimarrepublikkens skrøbelige demokrati. 
 
Samtidig kæmper Leitner med egne problemer. Forholdet til kæresten Leonora skranter, karrieren som bokser er under pres, mens de psykiske ar på sjælen som følge af tiden ved fronten resulterer i søvnløse nætter og et voksende alkoholmisbrug. Ikke underligt, at det hele er ved at vokse ham over hovedet. 
 
Forræder af fædrelandet er en hæsblæsende kriminalroman i klassisk noir-stil, der tegner et billede af den politiske undergrund i München i de første kaotiske år efter Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig. 


Anmeldelse

Tidlig tysk historie med et twist af noir. “Forrædere af fædrelandet”, fører læserne ind i en forbløffende verden af politisk intriger og mørke hemmeligheder, der udfolder sig i det tumultagtige München i 1923. 

Handlingen udfolder sig i en tid præget af kaos og politisk uro, hvor hyperinflation, korruption og voldelige sammenstød mellem kommunister og nazister præger hverdagen. Midt i dette kogende gryde står den unge kriminalassistent Konstantin Leitner, hvis opgave det er at opklare et mord, der viser sig at have forbindelser til kriminalpolitiet selv. 

Hansen formår at skabe en atmosfære af spænding og mystik gennem sin nøje researchede beskrivelse af periodens politiske undergrund og samfundsmæssige dynamik. Gennem Leitners øjne oplever læserne en verden af farlige alliancer, dystre planer og personlige konflikter, der trækker dem dybere ind i historiens kroge. 

Det flydende og kvikke sprog, som Hansen behersker så mesterligt, bringer historien til live med en dynamik og dybde, der holder læseren fanget fra første side til sidste. Hans evne til at skabe nuancerede karakterer og humoristiske, men alligevel tankevækkende beskrivelser, tilføjer en ekstra dimension til fortællingen og giver den et strejf af klassisk noir-stil. 

Selvom historien primært udspiller sig i en “mandeverden”, hvor Leitner navigerer gennem farvande af konspirationer og magtkampe, ville et større fokus på ligeværdige samtaler mellem mand og kvinde have beriget fortællingen yderligere. Dog formår Hansen at skabe et engagerende romantisk subplot mellem Leitner og hans kæreste Leonora, der tilfører en menneskelig dimension til den ellers intense historie. 

Alt i alt er “Forrædere af fædrelandet” en spændende og veludført krimi, der både underholder og udfordrer læseren. Jeg vil klart anbefale bogen, hvis du har interesse i tysk historie eller i Noir genrer. Det er en tung bog, men yderst berigende. “Forrædere af fædrelandet” får 4/6 stjerner.  

Tak til Casper Hansen for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Casper Hansen

Antal sider: 634

Udgivelsesdato: 08/11/2023

Forlag: Bavaria

Stjerner: 4/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *