Spring til indhold

“Fiskehuset” af Stein Torleif Bjella

Resume

Onkel Ivar Helgasson Aal har udpeget sin nevø Jon Aslesson Aal til at overtage fiskesøen Storsenn.

”Søen Storsenn breder sig mod vest. Den er større, end jeg husker. Ivar kniber øjnene sammen i det strålende efterårsvejr. Han er klædt i højskaftede kondisko, feltjakke, strikvanter og varm hue med øreklapper. Der er kun fire kilometer fra parkeringspladsen, men for Ivar var det fire mil.”

Romanen ‘Fiskehuset’ handler om en uges fiskeri, om kunstens indre væsen, naturen, som dundrer frem, kærlighed, sandhed – og en mands skelsættende ændring af sit liv.

Anmeldelse

‘Fiskehuset‘er en roman, der perfekt balancerer udforskningen af intime familierelationer med beskrivelser det storslåede norske landskab. Det er en hurtigt læst bog med så meget charme, at man fanger sig selv i at smile hele vejen igennem, og er derfor en stor anbefaling værdig.

Fiskehuset på bredden af søen Storsenn har været i familien Aal i generationer, og da den nuværende ejer Ivar er en ældre mand, der ingen sønner har, har han noget modvilligt valgt, at huset skal gives til sin nevø Jon. Jon er musiker, skolelærer på deltid, og bestemt ikke oplagt til jobbet.

Romanen ‘Fiskehuset‘ spiller to mænd op mod hinanden, der på samme tid er meget ens, og meget, meget forskellige. De er i familie, men Jon spejler sig mere i sin far, der forlod Ivar og broren Torleif i familievirksomheden. De er begge musikere, men hvor Jon er singer/songwriter med guitar og følsomme hverdagstekster, er Ivar dygtig klassisk violinist. Jon værdsætter sin frihed til spontanitet, Ivar er stolt af traditionerne. Både Jon og Ivar er vidunderligt uperfekte karakterer, der til tider er decideret usympatiske, og at følge deres stridigheder og samtaler er både underholdende, frustrerende og hjertevarmende.

Bogen foregår i Ål, en lille kommune i midten af Norge. Der er langt mellem husene, og som læser bliver man med det samme charmeret af beskrivelserne af det norske landskab. Stein Torleif Bjella skriver på en måde, hvor himlen bliver slående blå, bjergene tordnende høje, og Storsenn hypnotiserende dyb. Sproget er levende og legende, og gør, at man møder Storsenn med både fortryllelse og ærefrygt, præcis som var man der selv.

I ‘Fiskehuset‘udforskes forholdet mellem nevø Jon og onkel Ivar, mellem menneske og natur, og mellem en yngre og ældre generation af mænd og maskulinitet. Bogen giver et herligt kig ind i vores naboers litterære verden.

Tak til forlaget Turbine for anmeldereksemplaret. 

Fakta

Forfatter: Stein Torleif Bjella

Forlag: Turbine

Udgivelsesdato: 17 august 2022

Antal sider: 157

Antal stjerner: 5/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *