Spring til indhold

“Et godt nyt år” af Malin Stehn

Nytårsaften forsvinder 17-årige Jennifer. Uvidende om det mareridt, der venter hende i det nye år, skåler hendes mor Lollo nytåret ind med sine gamle venner, Nina og Malena. De har ikke ret meget til fælles længere, men familierne har tradition for at fejre nytår sammen, og den holder de fast i.

Da forældrene vågner med både moralske og fysiske tømmermænd er deres virkelighed blevet et mareridt. Jennifers forsvinden forskubber den sarte balance i venskabet, mens mørke hemmeligheder søger mod overfladen. For hvor godt kender de egentlig hinanden? Og hvad skete der nytårsnat?

Nerverne står på højkant, efterhånden som familiehemmeligheder kommer frem i lyset, i denne uforudsigelige og højspændte debut om perfekte liv, overfladiske venskaber og velfungerende ægteskaber – og den grimme virkelighed bag dem.


Anmeldelse

I pressemeddelelsen blev ”Et godt nyt år” beskrevet med ordene: ”En bog til dig, der elskede ’Mare of Easttown’ og generelt er glad for psykologisk spænding a la Liane Moriartys bøger”. Jeg er både vild med ’Mare of Easttown’, og Liane Moriatys bøger, så jeg var superspændt på historien, og blev bestemt ikke skuffet!

Da jeg læste plottet, var jeg lidt bekymret for, om et blev for meget én-til-én kopi af ’Mare of Easttown’, men selvom tematikkerne og dele af plottet følges ad, så er Malin Stehn en virkelig dygtig forfatter, der formår at gøre en historie original gennem små tricks, flashbacks og hemmeligheder man som læser, ikke kan gætte. Derudover er der noget i selve miljøet, når man placerer en historie i en større svensk by, som gør det virkelig spændende, fordi det både gør det nært og fjernt på samme tid. Farerne for unge kvinder nytårsnat er velkendt, mens de ukendte farer i familierne gør det ekstra ophidsende.

Igennem bogen skifter vi perspektiv mellem tre af forældrene, Nina og Fredrik, og Lollo, hvoraf det er Lollos datter som forsvinder. Vi bliver hurtigt introduceret til en første hemmelighed gennem Fredriks perspektiv, som alle andre er uvidende om. Igennem alle perspektiverne bliver vi også introduceret for de mindre hemmeligheder som de andre har: nemlig at de ikke kan lide hinanden, men er venner mere af nød end af lyst. Det giver en dybde til de tre hovedkarakterer, når vi får lov at læse deres følger og tanker, mens Jennifers personlighed bliver opbygget på tværs af de tre.

Spændingskurven i bogen forbliver i det høje felt igennem hele historien. Man er hele tiden opmærksom på, at om lidt går noget galt eller at en hemmelighed snart bliver sluppet fri. Selv i starten, hvor Jennifer ikke var forsvundet endnu, kunne man mærke en fare på færde, hvilket var helt fantastisk og fangede mig med det samme.

Det er altid spændende, hvem der er bagmanden bag mysteriet, og selvom jeg gang på gang tror, at jeg ved det, så lykkes det alligevel Malin Stehn at overraske mig. Jeg vil klart anbefale ”Et godt nyt år” til at former for læser, fordi den er spændende, velskrevet, hård, men uden at være for voldelig eller detaljeret, hvilket gør det til en perfekt fortælling. Kunne jeg give mere end seks stjerner, så gjorde jeg det. 6/6 stjerner.

Tak til forlaget Hr. Ferdinand for anmeldereksemplaret. 


Fakta

Forfatter: Malin Stehn

Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelsesdato: 09/01/2023

Antal sider: 480 sider

Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *