Spring til indhold

“Dommerens hus” af Bram Stoker

Fem gotiske noveller skrevet af Bram Stoker. 

De fem noveller er skrevet i de to sidste årtier i det 19. århundrede, før Bram Stoker skrev sig ind i litteraturhistorien med den gotiske gyserroman, ‘Dracula’. Den sidste novelle i samlingen skal oprindeligt være skrevet som en slags prolog til ‘Dracula’, men blev skåret fra inden udgivelsen af romanen. 

Disse fem gotiske gys viser Bram Stoker som en ferm og alsidig novelleforfatter med sans for stemning, gotik og uhygge – og modet til at tage skridtet fuldt ud.


Anmeldelse

Lige siden jeg læste 2 Feet Entertainments “Døden og kvinden”, en antologi om gotiske gyserfortællinger skrevet af kvinder, har jeg været helt forelsket i gotiske gysernoveller. Det virker ultra specifikt, og det er det måske også, men jeg har sjældent været så forgabt og underholdt, som da jeg læste de fem gotiske noveller af Bram Stoker.

Bogen “Dommerens hus” består af fem noveller skrevet af Bram Stoker: Dommerens hus, De dobbeltfødtes dødsdom, hemmeligheden bar dyrkningen af guld, en mors hævn, og Draculas gæst. De fem noveller er meget forskellige i deres emner og udtryk, men har ikke desto mindre gode elementer af gys. Dog har de alle det element, at det simpelthen er svært at forudsige, hvad der kommer til at ske. Jeg har flere gange siddet med et skævt ansigt i dyb forvirring over, hvad jeg lige har læst, fordi det virker så tilfældigt, men det har den fantastiske effekt, at det hele virker endnu mere gyseligt. 

Bram Stoker mangler bestemt ikke fantasi og det er fantastisk at læse historier, som er så originale som hans, fordi ingen andre er skrupskøre nok til at finde på den slags handlinger og slutninger. Nogle af historierne er mere blodige end andre, men overordnet er de rigtig godt velskrevet og godt oversat. Klassiske fortællinger kan sprogligt være svære at læse, men jeg synes at de fem her er oversat så godt, at jeg fløj igennem historierne, men samtidig befandt mig i den tid, de var skrevet. 

Jeg vil bestemt anbefale “Dommerens hus” til dem som ønsker en stor læseoplevelse, ud fra en lille bog. Jeg har haft den med i min håndtaske og læst noveller på vej mod arbejdet, og det har været helt fantastisk at fortabe mig i de verdener. Novellerne er gyselige, livlige, enorme og altopslugende, og jeg glæder mig til min næste gotiske fortælling. 6 gyselige stjerner herfra!

Tak til 2 Feet Entertainment for anmeldereksemplaret. 


Fakta

Forfatter: Bram Stoker

Antal sider: 115

Udgivelsesdato: 09/06/2022

Forlag: 2 Feet Entertainment

Stjerner: 6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *