Spring til indhold

“Detransition, Baby” af Torrey Peters

Resume

Reese har skabt et liv, som tidligere transkvinder kun kunne drømme om: Hun er kæreste med Amy, bor i New York City og har et job, hun faktisk ikke hader. Det eneste, der mangler, er et barn. Men drømmen går itu, da Amy annoncerer sin beslutning om igen at ville leve som mand og bliver til Ames. Ames troede, at detransitionen ville gøre alting nemmere, men den koster ham forholdet til Reese, hans eneste familie. Da Ames’ elsker, Katrina, afslører, at hun er gravid, overvejer Ames, om det ikke er muligheden for at få Reese tilbage i sit liv. Kunne de tre skabe en ukonventionel familie og opfostre barnet sammen?

Anmeldelse

Torrey Peters’ Detransition, Baby er en stærkt underholdende LGBT-fortælling, der har det hele: Overbevisende karakterer, et dyk ned i et miljø, få læsere kender, og ikke mindst en historie, der rammer lige i hjertet på hele følelsesspektret.

Romanen handler om Reese, en transkvinde, Ames, en tidligere transkvinde, nu mand igen, og Katrina, en ciskvinde i et (efter hendes bedste overbevisning) heteroseksuelt forhold med Ames. Katrina bliver gravid, og med ét forsøger Ames at orkestrere en noget uortodoks familiesituation med Katrina og Reese som aromantiske medmødre og ham som far af en slags.

Reese, Ames og Katrina er enormt virkelighedstro. Fortælleren følger Reese og Ames, både i nutid og fortid, og som læser føler man, at man kender dem intimt. Særligt Reese, som er kendt for at være kynisk, sarkastisk, og tenderende til led i offentligheden, får man lov til at komme helt tæt på – hvordan vil hun forene hendes tenderen til utroskab med en dyb længsel efter at være mor? Blandingen af moralsk ambivalente, men overvejende sympatiske karakterer gør læseren meget investeret i deres babyprojekt og deres lykke, sådan at knuger om hjertet, både når det går godt og skidt mellem de tre.

Torrey Peters har en fantastisk evne til at sætte sig i andres sted. Hun formår at beskrive både den pæne, anstændige forstadskultur, og den mere rå, udfordrende LGBT-undergrundskultur, både som en velvandret kender af de to, men også som en forundret nytilkommen. Dette, ud over at være hylende morsomt, udfordrer også læserens eget forhold til dét, man tror er normalen – med hensyn til opvækst, økonomisk klasse, og ikke mindst sit køn.

Sproget er let, legende og levende. Peters’ brug af billedsprog er fremragende og livgivende til hovedpersonerne og bidrager også til humoren. Peters skriver morsomt nok til, at man som læser griner højlydt adskillige gange undervejs, men uden nogensinde at fjerne fra emnernes seriøsitet. Tværtimod er mængden af humor en påmindelse om, at de folk, der har det sværest i samfundet, ofte bruger humor til at komme igennem de mange svære tider. I denne forbindelse bør der gives en stor ros til oversætteren, Siri Jacobsen; det kan umuligt have været en nem opgave at oversætte denne bog med så kulturelt internt et sprog, og alligevel formåede hun at gøre det fremragende.

Alt i alt gives en stor anbefaling til Detransition, Baby til enhver, der ønsker at læse en roman, der både giver læseren noget at grine, græde, og ikke mindst tænke over.  

Tak til Forlaget Gads for anmeldereksemplaret. 

Fakta

Forfatter: Torrey Peters

Forlag: Gads

Udgivelsesdato: 22/02 2022

Antal sider: 360

Antal stjerner: 5/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *