Spring til indhold

“Den stærkeste” af Louise Colding

Den unge Villads bliver rekrutteret til Kong Magnus’ hær, og havner i et opgør, hvor han slår en mand ihjel. Kongen skåner hans liv, men som straf beordres han til at opsøge den dræbtes søster, Sigun og forsørge hende gennem ægteskab. Sigun er lettet og bekymret over, at hendes bror ikke er vendt hjem, men da der ankommer en flot, stærk kriger til byen, glemmer hun alt om sin utryghed og lader sig betage af ridderen. Hvordan vil Sigun reagere, når hun opdager, at hendes nye helt er hendes brors morder?

Romanerne er elsket for deres historiske miljøbeskrivelser og inddragelse af de barske leveforhold i Middelalderen.


Anmeldelse

I bog to i Johannastad-serien, følger vi Sigun som vi kender fra første bog, som en af tilflytterne til Johannastad med hendes temperamentsfulde bror Farne. Vi er blevet kort introduceret til hende som person, og hendes drømme, nemlig at få lov at blive i Johannastad og finde en mand lige så sød som Johan. I og med at vi har fornemmelse af hende fra bog et, synes jeg at historien flyder rigtigt godt og man bare falder ind i bog to.

Sigun er helt sin egen, og er skrevet anderledes fra Anna omend hun til tider ser op til Anna, hvilket giver et rigtig godt modspil i persongalleriet. Jeg kan godt selv have det svært med, hvis personer i andre tidsperioder eller miljøer har holdninger og opfører sig for meget, som var de i det enogtyve århundrede. Jeg synes Louise Colding får skrevet Sigun som en person med egne ønsker og en stærk vilje, men inden for den ramme der er sat. Eksempelvis vil hun gerne blive i Johannastad, selvom Farne ønsker de ikke skal leve der mere, og hun beder Anna og Johan om hjælp til at blive. Det synes jeg er en rigtig god måde, at holde fast i hendes egne karaktertræk, uden at det bliver for urealistisk. Girl Power kommer i rigtig mange faconer og udtryk, og jeg er glad for at få nogle rigtig fine nuancer, som også adskiller sig fra den første bogs nuancer. 

Min erfaring fra tidligere bogserier, hvor vi følger forskellige par, er at jeg typisk viber mere med et af parrene i en periode, og så skifter mit hjertet retning. Selvom jeg er ret glad for både Sigun og Villads, så var Johans tilgang nok mere min kop te. Omend, så er jeg ikke i tvivl om, at jeg en dag falder pladask for Villads og Sigun, men det svinger rigtig meget. Hvor pesten og landbruget fyldte mere i den første bog, så savnede jeg det måske lidt i bog to, selvom der ellers var skruet mere op for action og overlevelse i denne! Jeg synes selv det kan være rigtig svært at blive fanget af litterær action, men jeg sprang i min lænestol af ren spænding! 

Overordnet set, var jeg rigtig glad for “Den stærkeste” og synes det var fedt, at de to bøger ikke ligner hinanden fuldstændig. Selvom mit hjerte tilhører Anna og Johan, så nød jeg stadig Sigun og Villads historie, og glæder mig bestemt til bog 3! Fem rigtige fine stjerner, og vil klart anbefale alle, som har læst den første, at læse denne også, fordi den kan så mange fantastiske ting i forhold til kvinders kamp og plads i verden.


Fakta

Forfatter: Louise Colding

Antal sider: 366

Udgivelsesdato: 30/05/2023

Forlag: Falco

Stjerner: 5 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *