Spring til indhold

“Den sidste” af Louise Colding

Den unge Sille fra Johannastad har boet på hospitalskloster i Nordsjælland i tre år.

En dag ankommer Birk til klosteret. Han er flygtet fra Mont Saint Michel, hvor han har været krigermunk. Sille synes, Birk er ubehøvlet og tillukket, og Birk aner ikke, hvordan han skal tale til Sille. De to er konstant på kant med hinanden, men da Birk får til opgave at følge Sille hjem til Johannastad, udvikler der sig alligevel et hedt romantisk forhold mellem de to.Den sidste er tredje og afsluttende bind i serien Johannastad.


Anmeldelse

Endelig kom sidste bog i “Johannastad”-serien af Louise Colding; en serie som virkelig tog mig med storm, da jeg læste de to første bøger sidste år. Serien er en romantisk fortælling, der foregår under pesten i Europa, hvor vores hovedpersoner skal lære at leve igen efter at have mistet så mange af deres kære.

Den tredje og sidste bog “Den sidste” har Sille, en karakter vi har mødt tidligere, som hovedperson. Hvor vi sidst mødte hende i Johannastad, er hun nu bosiddende på et kloster som Helbrederske. Hendes rolige tilværelse bliver forstyrret af Birk, hvis flotte ydre, men stoiske udtryk forvirrer og fornærmer Sille. 

Det er altid spændende når bøger skifter hovedpersoner, men jeg vil virkelig rose Louise Colding for både at skabe meget forskellige karakterer, men også fordi deres position og ståsted i livet giver deres handlinger et frisk pust. Sille er, for mig, den yngste af de tre bøgers hovedpersoner, når det kommer til sind. Selvom hendes liv har været hårdt på lige fod med de andre karakterer, formår hun at fastholde en optimisme og livsglæde, som kun folk i start 20’erne kan. Hun er fornøjelig, særligt når hun bliver fornærmet. 

I denne bog kommer vi også en smule dybere i det politiske spil under pesten, hvilket giver et godt afbræk til resten af historien. Til dels fordi det er utrolig velskrevet, relevant og en fantastisk måde at bruge virkeligheden til at binde historien sammen, men også fordi historien godt kunne blive alt for sød ellers, i hvert fald for min smag. Selvom der opstår konflikter, så har de ikke samme dybde og konsekvenser for mig, som i de foregående bøger, og derfor synes jeg at det politiske giver historien et rigtig godt medspil. 

Uden at spoile plottet for meget, så har Louise Colding også fået skabt en utrolig realistisk Enemies-to-lover fortælling. Med forståelige misforståelser, begynder gløden mellem Sille og Birk at skinne, men med to personer der aldrig har haft en partner, er skridtene små og høflige. Er du til en smule spice, vil jeg klart anbefale “Den sidste”. Bogen føles som en, der kysser dig nakken og så forlader dig med sommerfugle i maven. 6/6 stjerner. 

Tak til Forlaget Falco og Louise Colding for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Louise Colding

Antal sider: 350

Udgivelsesdato: 16/05/2024

Forlag: Falco

Stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *