Spring til indhold

“De blodgyldne 1 – Dødløs” af Namina Forna

Resume

Sekstenårige Deka finder ud af, at hun i virkeligheden er en alaki – en kvindelig dæmon med særlige evner. I et forsøg på at flygte fra sin skæbne, tilslutter hun sig kejserens hær af alaki-krigere. Undervejs opdager hun, at hun måske ikke er den dæmon, alle tror hun er, og langsomt må hun sande, at ingen og intet er, som det giver sig ud for at være. Heller ikke hende selv.

Anmeldelse

Da jeg første gang læste bagsideteksten på ”De Blodgyldne” var jeg allerede solgt. Der er de senere år kommet bølge af fantasy og sci-fi fortællinger der inddrager race, køn og seksualitetsaspekter i deres historier, hvilket giver et nyt pust til genren og som skaber nogle fantastiske historier. Jeg synes det lød helt vildt spændende med en fortælling, der tog kampen om hvordan vi måler kvinders værdi op (Hvis man da overhovedet kan det?). Samtidig var det fedt at få et førstehåndsindtryk fra en anden kultur og have den kultur spille en rolle i fortællingen også.

Præmissen er fortalt på forhånd, men der bruges alligevel en god del tid på at fortælle om Dekas familieforhold, hendes relationer til de andre i byen og hvilken betydning ritualet har for hendes liv, hvilket er utroligt interessant og lægger en god bund for resten af serien. Man lærer hurtigt Deka at kende, men efter de første 50 siders investeres der ikke rigtig mere tid på hendes følelser, men mest hendes holdninger og færd for overlevelse. Det er lidt synd, for jeg synes ikke jeg får det samme forhold til hende, som jeg eks. Fik med America i ’The Selected’ serien.

Historien er nem at læse og fyldt med action og handlinger, hvilket for nogen klart kan være en fordel. Jeg savnede lidt mere dybde nogle steder, så bogen kom ikke helt op på det læseniveau som jeg havde forventet. Det gør absolut ikke historien dårligere, men den når ikke helt det klassikerniveau jeg havde tænkt den kunne ramme. Den tangerer mere til det yngre publikum end det voksne, men kan klart læses af begge.

’De blodgyldne’ får 4 ud af 6 stjerner fordi jeg synes det var en rigtig interessant bog, og som leder godt op til de næste par bøger. Jeg glæder mig til at læse resten af serien, og håber at vi får lov til at komme mere i dybden med karaktererne, det vil kun trække fortællingen op.

Tak til forlaget Gutkind for anmeldereksemplaret. 

Fakta

Forfatter: Namina Forna

Forlag: Gutkind

Udgivelsesdato: 27 oktober 2021

Antal sider: 416

Antal stjerner: 4/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *