Spring til indhold

”Bedst før” af Maria Hyttel Meyers Schrøder

Kasper går i 9. klasse og har livet foran sig, men en dyster besked fra lægen ændrer alt. 

I kampen mod sygdommen slår han sig sammen med klassekammeraten, Birk, en hverdagseventyrer der tænker, taler og handler som det passer ham. 

De vil få det bedste ud af livet, også selvom deres hæsblæsende oplevelser til tider er mere end Kaspers krop kan holde til.

Bedst Før handler om håb og om at leve. 

Måske vinder Kasper endda venskab, kærlighed og selve livet undervejs …

Bedst før er vinder af Skriverejsens romankonkurrence 2023 og er udvalgt blandt 37 manuskripter.


Anmeldelse

Når jeg kigger i min ungdoms bogreol, så er langt størstedelen af bøgerne fra Tellerup. For mig har Tellerup altid været det forlag, som bedst mødte mit teenage-jeg i øjenhøjde, på en helt ubeskrivelig måde. Jeg følte mig altid set og forstået, stortset uagtet hvilken forfatter jeg læste fra Tellerup.

Derfor gør det mig så utrolig glad, at de stadig kan udgive forfattere som Maria Hyttel Meyer Schrøder! Jeg gik relativt blindt ind i ‘Bedst før’, så jeg blev både overrumplet og rørt over Kaspers omstændigheder, men følte mig utroligt godt til rette i Schrøders’ nøgterne sprogbrug og hurtige dialog.

I hans sidste levetid slår Kasper sig sammen med klassens larmehoved Birk. Sammen laver de en bucket-list til Kasper, da Birk, som den første i klassen får at vide, at Kasper er syg. Dog når de ikke synderligt meget mere end at pjække fra skole, tage på en ulovlig tur til Odense, brække Kaspers ben og kysse Kamille (hende som Kasper er lun på). 

Forholdet med Birk får virkelig Kasper til at blomstre op, og man kan mærke ham finde livsglæden mens han får morfinplaster og tager de alvorlige snakke med sin mor. Historien er bundet i hverdagen og velkendte scenarier, hvilket rammer mit teenage-jeg perfekt. De andre elevers berøringsangst og de voksnes velmenende, men pisseirriterende handlinger, beskrives med perfektion. Samtidig giver historien en stor indsigt i, hvorfor vi mennesker (og især voksne) handler, som vi gør. Man føler sig modnet med bogen. 

‘Bedst før’ rammer den perfekte balancegang mellem at være ment til teenagere, men samtidig berøre et så alvorligt emne som kræft uden at virke melodramatisk eller nedladende. Bogen er letskrevet, men rammer hårdt. 6/6 stjerner.

Tak til Forlaget Tellerup og Maria Hyttel Meyers Schrøder for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Maria Hyttel Meyers Schrøder.

Antal sider: 168

Udgivelsesdato: 19/04/2024

Forlag: Tellerup

Stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *