Spring til indhold

“Aftryk” af Stephanie Fjeldsø Fischer

Der er 173 vægfliser på handicaptoilettet. Jeg har talt dem. Dagligt. Jeg burde sidde til undervisning, men jeg kan ikke. Jeg har brug for ro. Bare lidt. Ingen har opdaget, at jeg er væk. Hvorfor skulle de også det? Jeg er ikke en af dem. For mig er fester, fyre og sex cirka ligeså interessant som vejrudsigten. Og kørestolen hjælper heller ikke ligefrem på det der med at passe ind.

Hvis bare nogen ville se mig. Mig. Ikke kørestolen. Måske hvis jeg fortsætter med at få 12-taller? Så vil de se, at jeg ikke er dum, bare fordi jeg triller rundt på fire hjul. Ikke?

Hvis jeg skal være ærlig, vil jeg hellere fordybe mig i min roman. Være sammen med min hovedperson. Hun er stærk og modig. Alt det jeg ikke er. Og imens vil jeg drømme om, at se mit navn på forsiden, når den en dag udkommer. Rebecca Skovgaard.

Rebecca føler sig usynlig. Klassekammeraterne ser hende ikke, og livet har gjort hende mentalt ældre, så fester, drenge, sko og sex kunne ikke være mere ligegyldigt.

Alt, hvad Rebecca ønsker sig, er at blive set for den, hun er. Men det eneste, som omverdenen ser, er kørestolen med de orange reflekser. Hun har hele livet forsøgt at modbevise fordommen om, at handicappede er mindre begavede. Men er det kampen værd, hvis det er på bekostning af hendes egen glæde og indre gnist?


Anmeldelse

Jeg har altid haft et svagt punkt for bøger, hvor fokusset er mobning og ensomhed. Til dels både fordi de fleste har haft det inde på livet, i en eller anden forstand, men også fordi det er så nuanceret et emne, hvor virkelig mange vinkler kan tages op. Det er sjældent, at jeg har læst to bøger om mobning, som er ens, så jeg glædede mig til at læse Stephanie Fjeldsø Fischers bog, fordi hendes hovedperson, som hende selv, har muskelsvind. Ydermere så elsker jeg reflekterende bøger, hvor man får lov til at komme godt ind under huden på sine karakterer, og det må man sige, at ’Aftryk’ er.

I ’Aftryk’ møder vi Rebecca, som går i 1.g på HHX, og som gerne vil være forfatter. Hun passer ikke ind i sin gymnasieklasse, og bruger meget af sin tid på lektier og den fantasyroman hun er ved at skrive. I bogen så svinger fortællingen mellem Rebeccas liv, og hendes bogkarakter Lenas liv. Det er en helt fantastisk måde at lære Rebecca at kende på, igennem de udfordringer og valg hun træffer på sin bogkarakters vegne. Vi får mulighed forbåde at møde Rebecca i den virkelig verden, men også sådan som hun ville ønske hendes verden var. Det er en virkelig fed teknik som Stephanie bruger, og som jeg håber jeg vil støde på i andre bøger. Et andet element, er at Stephanie trækker tråde fra Rebeccas tid i folkeskolen gennem flashbacks, og danner et fantastisk billede af, hvorfor Rebeccas nuværende situation mildest talt ikke er optimal.

Selve plottet er ret ligetil, og der sker ikke de store forandringer i Rebeccas liv, men alligevel gennemgår hun en kæmpe transformation, som er virkelig interessant at følge. Nok mest fordi Rebecca som person ikke ændrer sig, og det er sjældent at hovedpersoner ikke gennemgår en transformation, men hun derimod formår at holde sig tro mod sig selv, på en måde jeg ikke har oplevet før. Alle de tanker og ideer som hun bærer på alene, de får lov at komme til overfladen jo længere ind i historien vi kommer.

Jeg var virkelig spændt hele bogen igennem, hvordan slutningen ville være, for jeg synes ikke jeg kunne fornemme, hvor vi ville lande henne i historien. Det var muligt, at både Rebecca ændrede mening, at hendes klassekammerater ændrede sig eller at noget helt tredje skete. Uden at spoile noget, så elskede jeg slutningen! Jeg synes virkelig det var en hyldest til alle unge mennesker, og håber at flere unge får mulighed for at læse ’Aftryk’ og reflekterer over deres eget liv, på samme måde som Rebecca gør.

’Aftryk’ får 6 ud af 6 stjerner, fordi det er en fantastisk bog om ensomhed, mobning oghvordan den ’almindelige’ vej bare ikke passer til alle. Vi kommer helt underhuden på Rebecca, som tager os med ind i en verden, hvor man ikke passer ind og er nødt til at træffe nogle andre valg, for at finde sig selv igen. Den kan klart anbefales til alle aldersgrupper.

Tak til Forlaget Superlux og Stephanie Fjeldsø Fischer for anmeldereksemplaret. 


Fakta

Forfatter: Stephanie Fjeldsø Fischer

Forlag: Superlux

Udgivelsesdato: 03/09/2021

Antal sider: 246

Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *