Spring til indhold

“70 ting du kan lave, mens du er indlagt på hospitalet” af Lasse Toft

Resume

Vil du lære mere om, hvordan du taber dig 10 kilo, bedre skjuler dit hentehår og tjener styrtende på aktiemarkedet uden at løfte en finger, så skal du købe denne bog.

Du vil straks opdage, at du er blevet snydt. Men gem bogen alligevel. For en dag er det DIN tur til at blive indlagt på hospitalet, og med denne bog i hånden kan du leve det søde liv, selv under en langvarig og opslidende indlæggelse.

”70 ting du kan lave, mens du er indlagt på hospitalet” er din guidebog til, hvordan du overlever en indlæggelse på hospitalet med livsgnisten i behold. Og den perfekte gave til den indlagte, der ikke kan tåle flere sukkerchok eller udstå synet af flere hendøende buketter.

Anmeldelse

Inden jeg modtog ” 70 ting du kan lave, mens du er indlagt på hospitalet” havde Lasse Toft godt advaret mig omkring bogens indhold. Både at den vil være ulig andre, men måske også verdens 7. bedste bog. Nu har jeg anmeldt bøger siden 2013, så der skal meget før jeg vil betegne en bog som verdens 7. bedste, men Lasses bog rørte mig alligevel dybt, så måske kan bogen få en æresplads.

Jeg har aldrig rigtig selv været alvorlig syg. Jeg har haft influenza et par gange, hvor jeg endte i en zombieagtig tilstand på sofaen og magtede intet, men intet, hvor jeg ikke forventede at blive rask igen inden for en overskuelig fremtid. Derfor var det utroligt spændende at læse om et lev livet (særligt igennem Lasses fodnoter), men også om et liv der står på standby i 6 måneder på hospitalet. Lasses personlighed kommer tydeligt igennem hans forslag, både de mere mondæne som at Se tv (#4), men også forslag som Hospitalet – en musical (#44). Dog finder man virkelig forfatteren i fodnoterne, hvor en frygt og ømhed over hans livsomvæltning kommer til syne, og selvom bogen er umådelig morsom, er den også hård at forholde sig til.

Langt de fleste forslag virker som et desperat forsøg på ikke at miste håbet og det gør historien utrolig tragikomisk. Det er næsten ubærligt, fordi lige pludselig er det ikke sjovt længere, men ramme alvor, hvor langt man vil gå for at overleve, fysisk og mentalt. Det er hårdt når settingen er et sted, hvor døden er så nærværende. Dog kan Lasse Toft noget med ord, og bogen er godt eftertænkt. Vi starter ud i de små med finurlige forslag til dem der lige et røget på hospitalet, og bevæger os langsomt videre i forløbet, til dem som har været der i længere tid, i mere seriøse forløb. Derudover er Lasse god til at tænke på fremtiden; både i form af hvad ens næste job skal være (#53), men også hvad der skal stå på ens gravsten (#63).

Selvom nogle af forslagene er øretæveindbydende, så er der også en nærhed i bogen. Særligt i form af ros til personalet, samt de relationer og den identitet man får når man er indlagt. Stoltheden over at blive anset som en person der ikke stikker af, så man må godt have stue tæt på udgangen. Tænkt at noget så småt, får så stor en betydning for en selv. Der er en stor ærlighed og åbenhed i bogen, som virkelig løfter den.

Her på falderebet vil jeg blot sige, at min yndlingsaktivitet er #18 – Smiley ordning til personalet. Hvis nogen en dag udfører dette, må I meget gerne sende os en besked med resultatet på admin@voresbogreol.dk . Derudover virker det som om, at det er et must at have en konfettikanon på sig til alle tider. Det er hermed skrevet bag øret, om end det måske er mere passende til fødsler end begravelser. Men hvad ved jeg, det er jo tydeligvis Lasse som er eksperten.

Selvom ”70 ting du kan lave, mens du er indlagt på hospitalet” beskrives som din guidebog til, hvordan du overlever en indlæggelse på hospitalet med livsgnisten i behold, vil jeg faktisk anbefale den til alle, ikke kun som underholdning, men som et dybt og sejt indblik i et liv der næsten skal startes forfra. Den er hård, og jeg blev ked af det flere gange undervejs, men den er så meget det værd. Udover at bogen er god og får 6/6 stjerner, så er den menneskelig på et plan jeg ikke har læst før.

Fakta

Forfatter: Lasse Toft
Forlag: Byens Forlag
Udgivelsesdato: 30/06 2022
Antal sider: 244
Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *