""Papirmenageriet" af Ken Liu


Skrevet af Ida Marie Mortensen


Resume

Novellerneminder umiddelbart ikke om hinanden; den ene handler om en fars utilgiveligeutroskab og hans simulationsopfindelse, der gør det muligt, at genskabe ethvertmenneske til at tilfredsstille sine egne behov; den anden er en nådesløsskildring af en immigrantmors forsøg på at tilpasse sig en vestlig verden oghendes søns afvisning af deres kinesiske ophav; den tredje præsenterer i bedsteBlack Mirror og Westworld-stil, hvordan det ultimative overvågningssamfundpåvirker sindet og menneskets frie vilje. Men alle tre historier har det tilfælles, at de omhandler noget af det vigtigste og mest basale, vi omgiver osmed – nemlig menneskelige relationer – og hvordan disse relationer sættes ispil i en alternativ verden, der måske ikke er så langt væk fra vores egenvirkelighed.


Anmeldelse

<spanclass=normaltextrun>Jeg elsker små bøger. Bøger på størrelse med et postkort, somman måske ikke tænker kan rumme meget, men som i virkeligheden kan rummealverden. Jeg synes, at det er en kunst i sig selv at kunne fortælle novellermed samme tema, på så få sider og i så lille et format. Da jeg så ”Papirmenageriet”blev jeg ellevild og det er jeg stadig. Det er tre fantastiske noveller, somjeg vil anbefale til alle, uanset om de er til Science Fiction eller ej, for KenLiu gør det så menneskeligt at jeg slet ikke ved, hvad jeg skal sige.


De tre noveller er ret forskellige, men på hver sin måde erjeg helt vilde med dem. De kommer også i en perfekt rækkefølge fra mest fokuspå teknologi til mindst. I ”Det perfekte match” får man lov til at dykke ned ikonspirationsteorier, overvågning og hvad teknologien kan gøre ved os som levende,tænkende væsener. I ”Simulacrum” tager vi en form for VR-brille på, og ser hvadder sker, når hologrammer overtager en persons plads, og hvilke konsekvenserdet kan have for en familie. En super interessant måde at beskrive svigt og tabpå! Til sidst kommer ”Papirmenageriet”, som er den mindst teknologiske, hvor origamiog en familiefortælling får lov at skinne. Jeg synes det er fedt, at manslutter af med noget helt andet, som alligevel passer perfekt ind.


Hvis man har lyst til en lille, men meget rørendelæseoplevelse, vil jeg bestemt anbefale ”Papirmenageriet”. Ken Liu kan bådenoget med ord, men også med en verdensopbyning på så få sider. Den får 6 ud af6 stjerner fra mig, og jeg håber jeg kommer til at læse mere fra hans side af ifremtiden.


Tak til forlaget Falco for anmeldereksemplaret. 

Forfatter: Ken Liu

Forlag: Falco

Udgivelsesdato: 25/09 2022

Antal sider: 92 sider

Antal stjerner: 6/6 stjerner