"Alle disse somre" af Carley Fortune


Skrevet af Ida Marie Mortensen


Resume

De tog seks somre for dem, at forelske sig. Kun et øjeblik at glide fra hinanden. Nu får de én weekend til at gøre det om. 

Percy og Sam mødte hinanden en sommer for 17 år siden. Dengang var de 13 år gamle, og i løbet af sommerens lange dage ved søbredden og de lune aftener med arbejdet i hans families restaurant blomstrede der hurtigt et nært venskab frem mellem dem – og med tiden udviklede venskabet sig til noget mere og dybere. Men da Sam rejser væk for at begynde på universitetet, går det hele pludseligt og voldsomt i stykker. 


Nu er Percy voksen, og selvom hun har et mageligt liv som redaktør på et boligmagasin i Toronto, undgår hun, at andre kommer hende for nær. Men en dag ringer Sams bror. Han fortæller, at hans og Sams mor er død, og Percy tager uden tøven tilbage til den lille flække ved søen for at deltage i begravelsen. Det bliver en svær weekend for Percy at genbesøge det sted, hun engang troede skulle være hendes hjem hele livet – for nu må hun se Sam, sin fortid og sine egne valg i øjnene. Percy har kun denne ene weekend til at rette op på fortiden. Alle disse somre er en kærlig og inderlig roman om Percys ’second chance’, hvor fortidens lykkelige somre og en nutidig weekend smelter sammen.


Alle disse somre er fortællingen om det nostalgiske blik på kærligheden, og hvordan vores valg påvirker os hele livet.  


Anmeldelse

Når man er midt i en kold, grå januar, så er det helt fantastisk, hvordan en forfatter som Carley Fortune kan tage én tilbage til ens barndoms somre. Jeg har sukket, mens regnen har slået mod vinduet og tænkt tilbage på dengang jeg selv var teenager, og på tyske campingpladser fantaserede over at møde drenge og få sommerferievenner. Som et svagt minde, der minder meget lidt om hovedpersonen Percys oplevelser, er jeg dog blevet taget stærkt tilbage og har nydt hvert et minut af det.


I ”Alle disse somre” skifter kapitlerne mellem nutiden og fortiden. Vi møder først Percy, hvor hun er i livet nu og indtil hun bliver kaldt tilbage til Barry’s Bay. Derefter skifter fortællingen mellem at gengive Percy og Sams somre, for 17 år siden og frem. Langsomt nedtællende til vi nåede at få et godt kendskab til Percy og Sam som individer, men også de følelser og den lidenskab der har eksisteret imellem dem. Det hele kulminerer lige så stille til Sues begravelse, hvor de følelser som aldrig blev slukket, blev italesat.


Man kan godt mærke at Carley Fortune er journalist, fordi hun maler landskaber og minder som var hun en kunstner. Duften af nåletræer, smagen af søvand trængte sig ind i min lejlighed og jeg længtes efter dage, hvor man kunne løbe rundt og være bekymringsfri. Med deres store personligheder, fremstår Percy og Sam som et umage vennepar, men ensomhed og livets tilstand gør, at de finder et venskab, som (heldigvis) står stærkt, på trods af misforståelser og blussende følelser.


Jeg kan godt være forbeholden for fortællinger, hvor plottet tager udgangspunkt i en misforståelse. Dog er jeg helt vild med ”Alle disse somre” fordi, at når Percy og Sam mødes igen i begyndelsen, så er de begge beviste om hvad der drev dem fra hinanden dengang, og kommer kort ind på det. De mødes, snakker og gør klar til begravelsen, uden had, men med en ømhed og en forsigtighed der virkelig er påskønnet. Vi får som læser lov til at opleve deres forhold igennem et årti, og får en fantastisk forståelse for hvorfor tingene gik som de gjorde. Alligevel kommer der et plottwist til sidst, som jeg ikke vil afsløre, men som bliver bygget så fint op.


Jeg vil anbefale ”Alle disse somre” til alle og enhver, for det er en skøn, malende fortælling, om de drømme og forhold vi alle nok byggede i vores somre som unge. Kærligheden er fremtrædende, men vi bliver mødt at flere former: Kærlighed mellem venner, mellem familier, mellem individer. Men vigtigst, en kærlighed der ikke slukkes. 6/6 store stjerner.


Tak til forlaget Palatium Books for anmeldereksemplaret. 

Forfatter: Carley Fortune

Forlag: Palatium Books

Udgivelsesdato: 31 oktober 2022

Antal sider: 331 sider

Antal stjerner: 6/6 stjerner